2013. február 1., péntek

Mozart kuglóf


Annyit változtattam rajta, hogy mazsola helyett /mivel nem szeretik/ aszalt sárgabarackot használtam helyette. Családban vannak akik igen utálják. Nagyon jó, hogy aszalt gyümölccsel lehet helyettesíteni. 



Hozzávalók: 
16 dkg vaj, 8 dkg porcukor, egy citrom reszelt héja, egy csomag vaníliás cukor, egy csipetnyi só, 7 tojás, 9 dkg kristálycukor, 19 dkg liszt, egy késhelynyi sütőpor, 6 dkg mazsola, 1/3 dl rum, 7 dkg apróra vágott főzőcsokoládé, vaj és liszt a formához, 10 dkg sárgabaracklekvár sötét csokoládémáz a kuglóf bevonásához

Előkészítés:
A mazsolát/én aszalt sárgabarackot átválogattam , apró kockára vágtam és rummal/aromával meglocsoltam;
Egy kuglófformát kivajaztam és liszteztem.
A szobahőmérsékletű vajat a szitált porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval habosra kevertem. Egymás után hozzáadtam a tojások sárgáját, majd újra habosra kevertem.
A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá vertem robotgéppel, majd belekevertem a vajkrémbe. A lisztet összeszitáltam a sütőporral/ késhegynyinél több sütőpor kell/, majd a csokoládéval és a mazsolával/barackkal/ együtt szinten belekevertem.
Elkészítés:
A leírtak szerint elkészített tésztát a kuglófformába töltjük és a felületét elsimítjuk, majd előmelegített sütőben 160-170 fokon kb. 70 percig sütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni.
Belisztezett deszkára borítjuk és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Felforrósított sárgabaracklekvárral  és a csomagolási előírás szerint elkészített mázzal vonjuk be.
12 szeletet ad ki, ami nálam nem annyi volt, mert jó vastag szeleteket vágtam.:)

Ez a régi osztrák recept szerint készített kuglóf biztos sikerre számíthat.


finom szeletke
sárgabaracklekvárral megkenve
nagyon finom
csokoládémázzal leöntve

6 megjegyzés:

  1. Szuper ez a kuglóf,jó macerás! De nagyon finom lehet,főleg másnap,minden ilyen sütit másnap szeretek.Gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszi a gratulát! Nagyon finom volt, a gyerekek csak ették-ették.Hízott a bögyöm, főleg, hogy Júlia semmilyen gyümölcsös sütit nem eszik meg. A házi tojásunk meg olyan szép, hogy ilyen gyönyörű sárga a tészta.

      Törlés
  2. Annyira guszta, hogy már harapnám is:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Az biztos, hogy hamar elharapdáltuk mi is. És milyen finom tejjel is és kakaóval is.:)

      Törlés
  3. Juj ez nagyon szép! Kuglófot még nem csináltam. Csokimáz nélkül is jó, ugye?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Borso! Köszönöm! Csoki nélkül is is jó, még úgy nem ettük. A baracklekvár a tetején nem engedi kiszáradni és finom ízt ad neki, de gondolom ha porcukorral megszórod úgyis nagyon finom. A lényeg, hogy sütés után le kell takarni és úgy kihűteni, így nem szárad ki. De annyira finom, hogy érdemes legalább egyszer kipróbálni.

      Törlés