2014. február 19., szerda

Diós zserbó

Az elmaradhatatlan zserbó minden  alkalomra, ez a  finomság a 2013-as karácsonyi!!! :-)
Szerintem megunhatatlan!!!!  

Nem találtam a saját receptemet, ezért most Drogyikné Szabó Éva Vicustól készítettem el.  Szinte azonos a saját receptemmel.

40 dkg liszt, 20 dkg zsír v. vaj, 5 dkg cukor, kevés tejben felfuttatott 2 dkg élesztő, 1 egész tojás, 1 sárgája, mokkáskanál szódabikarbóna.  
20-30 dkg dió, 20 dkg porcukor, lekvár

A hozzávalókat összedolgozzuk, 3 cipóra osztjuk. Késfok vastagságúra kinyújtjuk.
Az első lapra baracklekvárt kenünk, bőven megszórjuk cukros dióval, rá a második lap, lekvár,cukros dió, majd a harmadik lap. 
Tetejét villával megszurkáljuk, majd egy órát letakarva pihentetjük.

Előmelegített 160 fokos sütőben vagyis lassú tűzön megsütjük. Ha langyosra hűlt, csokimázzal bevonjuk. 

Csokimáz: 3-4 evőkanál kakaópor /keserű/  ízlés szerinti cukorral és tejjel, vagy vízzel felfőzünk, majd a tészta tetejére csorgatjuk.  Kakaó helyett csokoládéval is bevonhatjuk a tésztát. 


Jó étvágyat!!!





6 megjegyzés:

  1. Szép! Nem a legegyszerűbb sütemény, de isteni az biztos, kell tudás az elkészítéséhez ... :)
    Grat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Wanna! Az biztos, hogy egy jó minőségű tészta elkészítéséhez kell a gyakorlat és a tudás. Sajnos már nem emlékszem, hogy az első zserbóm készítése mennyi izgalmat okozott. De biztos izgultam, hogy sikerüljön.:-)

      Törlés
  2. Egyik kedvenc sütink! Karácsonyra én is sütöttem, de nem is tudtam lefotózni. Mire észbe kaptam már csak a szélek maradtak:-) Nekem az első zserbóm egy picit szárazabbra sikerült, azóta tudom, hogy a lekvárt nem szabad sajnálni belőle:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves HajniZoli, azóta kiderült, hogy nem is olyan nehéz feladat a zserbó sütés, szerintem az egyik legegyszerűbb tészta.:)

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Nekünk is, ráadásul a kisunokám nagyon tudja élvezni mikor eszi! :-)

      Törlés