2014. március 26., szerda

Almás krémes


A családban köztudott, hogy én egy süteménykirálynő vagyok, mármint a fogyasztásban és nem a készítésben. Még nekem is van mit tanulnom  és gyakorolnom, de ha nem is sikerül mindig, a lényeg, hogy házi legyen. Így szeretik az én süteményeimet. Szeretek más receptekből sütni, mert nagyon változatos és finomabbnál finomabbak!!! :-) Saját készítésű is van és volt, de sajnos azokat nem örökítettem meg, mert spontán születtek, és nem is jutott eszembe. Ki gondolta akkor, hogy ekkora kultusza lesz a sütésnek-főzésnek! 
Ez a fincsi almás több almás krémes sütiből végül egy saját elképzelésű krémes lett. Harmadszorra sütőm, de ez most egy kicsit a saját változatom. 



Hozzávalók: 15 db már jócskán fonnyadt, de még saját kerti golden alma. 
                       Az almából elkelt volna még ugyanennyi, megéri a sok alma, nem kell 
                      sajnálni.
                      8 tojás,  18 dkg porcukor, 3 ek hideg víz, 20 dkg finom liszt, 1 tk sütőpor, 
                      1 mk szódabikarbóna, 1 ek keserű kakaó, 1 mk fahéj, 5 dkg barna nádcukor, 
                      1 citrom és fél narancs leve

Krém: 1/2 liter tej, 2 cs Bourbon vaníliás cukor, 20 dkg vaj/margarin, 20 dkg porcukor, 
            2 és fél deci állati eredetű tejszín, 1 cs tortazselépor, egy kevés porcukor a 
            tejszínhez, mert üresen nem lehetett felverni, 10 dkg 65 % étcsoki, kevés olaj



Alufóliával kibéleltem egy 36x27 cm-es tepsit. Az almát tisztítás, hámozás után, vékony szeletekre vágtam és leraktam az alufóliára. Szerintem minél több és vastagabb az alma réteg annál jobb.  Citrom-narancslé keverékével alaposan meglocsoltam, hogy ne barnuljon meg, amíg elkészül a piskóta. Közben az almából 2 almának megfelelő szeleteket serpenyőben a barna nádcukrot karamellizáltam és a szeleteket a fahéjjal puhára pároltam. Ezt az almás krémet rákentem a nyers szeletek tetejére. 

A tojások sárgáját habosra kikevertem a porcukorral és a vízzel, majd a sütőporral-szódaporral elkevert lisztet, és a keményre felvert tojásfehérjét hozzáadtam. 
Felét az almára simítottam, a másik felébe belekevertem a kakaóport, és a világos krém tetejére került. 
Előmelegített 180 fokos  sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. 



A krémhez a pudingot az előírásnak megfelelően, de cukor nélkül megfőztem. Hideg vízfürdőbe állítottam.  Közben a robotgép már dolgozik a vaj és a porcukor habosra keverésével, amibe beletettem még 1 cs vaníliás cukrot.  Majd a kihűlt pudinghoz adtam. A tejszínt felvertem kemény habnak, cukor nélkül akartam, de nem akaródzott felverődni ezért tettem bele egy lapos ek porcukrot. A vajas pudingos krémbe kevertem.  A kis tasak zselatinport előírásnak megfelelően elkészítettem, majd összekevertem a krémmel. 


itt elfelejtettem lefényképezni a megsült piskóta oldalát

Közben a megsült piskótát a tepsiben hagytam kihűlni, majd egy 38x30 cm-es tálcára borítottam, lehúztam róla a fóliát, és amikor teljesen kihűlt, rásimítottam a krém felét, a másik felébe a kakaót belekevertem, azt a világos krém tetejére kentem. 
A csokoládét kevés olajjal mikróban megolvasztottam és egy teáskanál segítségével rácsorgattam a krém tetejére. 

Hűtőben jól kihűtjük, csak úgy lehet szépen szeletelni. 



4 megjegyzés: