2014. november 15., szombat

Rákóczi túrós a megunhatatlan.........:)

Régen nem jártam még a saját blogomban sem. Felüdülés volt  a blogokban utazgatni és 
 jó olvasni benneteket. :)  Annyi élménnyel írjátok le az elkészített finomságokat, hogy úgy érzem - ezt is, azt is - én is megcsinálom. A baj csak az, hogy a szétszéledt - mindenki éli a saját életét - család már nem igényli úgy a hazai készítményeket mint régen. Nincsen idejük semmire. Unokák megnőttek, másfelé járnak, már más az érdeklődési körük, már nem kell rájuk vigyázni, így egy kicsit megkopott a háztartási konyhai  munka.  Ez nem azt jelenti, hogy nem sütők-főzök, hanem most már csak  saját  magamnak  készítek finomságokat. Legalábbis nekem finomságok.  Csak azt sajnálom, hogy sok esetben nem jut el hozzájuk! :)

Hozzávalók az egyik kedvenc sütimhez:

25 dkg liszt - 12 dkg teavaj - 2 tojássárgája - 6 dkg porcukor - 10 dkg tejföl - 1 csapott kk sütőpor - 1 cs vaníliás cukor - citromhéj - csipet só

Töltelékhez: 70 dkg túró - 25 dkg porcukor  -  5 tojássárgája - kb. 20 dkg tejföl - kekszmorzsa, attól függ mennyire nedves a túró , ez lehet kb. 1-5 ek - mazsola ízlés szerint, én nem tettem bele, mert a fiam nem szereti -  reszelt citrom héja - és 5 tojás fehérje habnak

Tetejére: 7 tojásfehérje - 20 dkg kristálycukor  -  kb. 15-20 dkg lekvár



A tésztát összedolgozzuk, hűtőben pihentetjük. Fél óra egy óra. 
Kinyújtjuk vékonyra és tepsibe téve megszurkáljuk, és 180 fokon elősütjük, 8-10 perc. 

Közben elkészítjük a tölteléket. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá a porcukorral együtt. Én nem külön  hanem a tojásfehérjére rászitálom a porcukor felét és azzal együtt verem fel.  A túrót a tojássárgákkal,  a maradék cukorral, tejföllel,  ha szükséges kekszmorzsát keverhetünk bele, ha nagyon nedves a túró - citromhéjjal,  simára keverjük, a robotgéppel jól összedolgozom, majd a tojáshabot lazán belekeverem.  Az elősütött tésztára szórok kevés kekszmorzsát, ráöntöm a túrós masszát, és visszatéve a sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütöm. Tűpróba.  ( 27x33 cm tepsi )

Amíg sül addig a robotgépben 7 tojásfehérjéből és a 20 dkg kristálycukorból kemény habot készítek és a megsült túró tetejére simitom, krátereket nyomkodtam a tetejére és 150 fokra állított sütőben addig sütöttem, amíg barna szint nem kapott. Majd a sütőt lezárva ajtaját résnyire kitámasztva szárítgattam még a habot a tetején. Majd még a meleg hab tetejére kanállal házi sárgabaracklekvárt kanalaztam. Lehet szépen nyomózsákból is díszíteni a habot, de én most csak rásimiztem. :)





Nagyon finom és megunhatatlan!!! :)

9 megjegyzés:

  1. Ó de jól néz ki! Megettem volna belőle pár szeletet ;-)

    VálaszTörlés
  2. Szia Csipike! Köszönöm! Szívesen adtam volna!!! :-)

    VálaszTörlés
  3. A Rákóczi túrósod visz mindent,szinte nem lehet betelni vele,csak gyorsan fogy!!!!

    VálaszTörlés
  4. Ilyenkor jön rá az ember, mennyi szeretettel fáradozott éertük anno sok-sok éven át :) Ez a süti tényleg megunhatatlan! Jó ötlet ez a rásimizés, amikor nincs idő diszítgetni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska így igaz, hiányoznak is. :) Tényleg nem érnek rá, most keresgélik a megfelelő gimnáziumot a nagyobbik unokámnak, a kisebbik meg edzésekre jár, és a szülök nagyon le vannak foglalva. De hát ez az élet rendje. :) Azért én sütögetek, ha van ideje a fiamnak, beugrik érte. :)

      Törlés
    2. El sem hiszem, hogy már ekkora unokáid vannak! :) Nehéz lelkileg, hogy ez a világ rendje... nekem is hiányzanak a gyerekeim meg az unokám a mindennapokban :)

      Törlés
    3. Bizony, nagyon elment az idő, ugye még nem is olyan régen, babáztunk velük. :) De ezek a gyerekek úgy öregszenek........ :) :) :)

      Törlés
    4. Főleg rajtuk látszik, hogy szalad az idő! :D

      Törlés
    5. Szerintem is, én mindig mondom, hogy hogy öregszenek ezek a gyerekek??....... :) Júlia unokám januárban tölti be a 14.életévét, a Viktorkám pedig 11 éves lesz. Hát hihetetlen!!!!!!!!! Néha sajnálom, hogy úgy rohan az idő!!!!!

      Törlés