Régen nem jártam még a saját blogomban sem. Felüdülés volt a blogokban utazgatni és
jó olvasni benneteket. :) Annyi élménnyel írjátok le az elkészített finomságokat, hogy úgy érzem - ezt is, azt is - én is megcsinálom. A baj csak az, hogy a szétszéledt - mindenki éli a saját életét - család már nem igényli úgy a hazai készítményeket mint régen. Nincsen idejük semmire. Unokák megnőttek, másfelé járnak, már más az érdeklődési körük, már nem kell rájuk vigyázni, így egy kicsit megkopott a háztartási konyhai munka. Ez nem azt jelenti, hogy nem sütők-főzök, hanem most már csak saját magamnak készítek finomságokat. Legalábbis nekem finomságok. Csak azt sajnálom, hogy sok esetben nem jut el hozzájuk! :)
Hozzávalók az egyik kedvenc sütimhez:
25 dkg liszt - 12 dkg teavaj - 2 tojássárgája - 6 dkg porcukor - 10 dkg tejföl - 1 csapott kk sütőpor - 1 cs vaníliás cukor - citromhéj - csipet só
Töltelékhez: 70 dkg túró - 25 dkg porcukor - 5 tojássárgája - kb. 20 dkg tejföl - kekszmorzsa, attól függ mennyire nedves a túró , ez lehet kb. 1-5 ek - mazsola ízlés szerint, én nem tettem bele, mert a fiam nem szereti - reszelt citrom héja - és 5 tojás fehérje habnak
Tetejére: 7 tojásfehérje - 20 dkg kristálycukor - kb. 15-20 dkg lekvár
A tésztát összedolgozzuk, hűtőben pihentetjük. Fél óra egy óra.
Kinyújtjuk vékonyra és tepsibe téve megszurkáljuk, és 180 fokon elősütjük, 8-10 perc.
Közben elkészítjük a tölteléket. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá a porcukorral együtt. Én nem külön hanem a tojásfehérjére rászitálom a porcukor felét és azzal együtt verem fel. A túrót a tojássárgákkal, a maradék cukorral, tejföllel, ha szükséges kekszmorzsát keverhetünk bele, ha nagyon nedves a túró - citromhéjjal, simára keverjük, a robotgéppel jól összedolgozom, majd a tojáshabot lazán belekeverem. Az elősütött tésztára szórok kevés kekszmorzsát, ráöntöm a túrós masszát, és visszatéve a sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütöm. Tűpróba. ( 27x33 cm tepsi )
Amíg sül addig a robotgépben 7 tojásfehérjéből és a 20 dkg kristálycukorból kemény habot készítek és a megsült túró tetejére simitom, krátereket nyomkodtam a tetejére és 150 fokra állított sütőben addig sütöttem, amíg barna szint nem kapott. Majd a sütőt lezárva ajtaját résnyire kitámasztva szárítgattam még a habot a tetején. Majd még a meleg hab tetejére kanállal házi sárgabaracklekvárt kanalaztam. Lehet szépen nyomózsákból is díszíteni a habot, de én most csak rásimiztem. :)
Nagyon finom és megunhatatlan!!! :)
Ó de jól néz ki! Megettem volna belőle pár szeletet ;-)
VálaszTörlésSzia Csipike! Köszönöm! Szívesen adtam volna!!! :-)
VálaszTörlésA Rákóczi túrósod visz mindent,szinte nem lehet betelni vele,csak gyorsan fogy!!!!
VálaszTörlésIlyenkor jön rá az ember, mennyi szeretettel fáradozott éertük anno sok-sok éven át :) Ez a süti tényleg megunhatatlan! Jó ötlet ez a rásimizés, amikor nincs idő diszítgetni :)
VálaszTörlésVicuska így igaz, hiányoznak is. :) Tényleg nem érnek rá, most keresgélik a megfelelő gimnáziumot a nagyobbik unokámnak, a kisebbik meg edzésekre jár, és a szülök nagyon le vannak foglalva. De hát ez az élet rendje. :) Azért én sütögetek, ha van ideje a fiamnak, beugrik érte. :)
TörlésEl sem hiszem, hogy már ekkora unokáid vannak! :) Nehéz lelkileg, hogy ez a világ rendje... nekem is hiányzanak a gyerekeim meg az unokám a mindennapokban :)
TörlésBizony, nagyon elment az idő, ugye még nem is olyan régen, babáztunk velük. :) De ezek a gyerekek úgy öregszenek........ :) :) :)
TörlésFőleg rajtuk látszik, hogy szalad az idő! :D
TörlésSzerintem is, én mindig mondom, hogy hogy öregszenek ezek a gyerekek??....... :) Júlia unokám januárban tölti be a 14.életévét, a Viktorkám pedig 11 éves lesz. Hát hihetetlen!!!!!!!!! Néha sajnálom, hogy úgy rohan az idő!!!!!
Törlés