2014. november 18., kedd

Zserbó

Dió pucolás közben jutott eszembe, hogy milyen régen sütöttem zserbót. Még karácsony előtt próbaképpen, hogy jól belejöjjek karácsonyig. :-)



Hozzávalók: 60 dkg sima liszt - 35 dkg margarin - csipet só: összemorzsolni
                         másfél deka élesztőt 1 dl tejben, 3 dkg kristálycukorral felolvasztani
                         1 egész tojást és 3 sárgáját, fél citrom héját, pici tejföllel gyorsan 
                         összegyúrjuk. Vigyázzunk, hogy a kéztől ne melegedjen fel a tészta! 
                         3 részre vágjuk, és minimum 3 órára a hűtőbe tesszük pihenni!!!

                         



Töltelék: 30 dkg darált diót 25 dkg kristálycukorral és 2 cs. vaníliás cukorral összekeverünk. 
Tepsit kibéleljük sütőpapírral. Az egyik tésztát tepsi nagyságúra kinyújtjuk - 37x22 cm - megkenjük bőven baracklekvárral, a dió felét rászórjuk, meglocsoljuk mézzel és a kinyújtott másik tésztával betakarjuk, megkenjük ismét lekvárral, majd dióval, mézet csurgatunk rá és befedjük a harmadik kinyújtott lappal. 

Ha  van rá módunk hűtőben, 10-15 percig pihentetjük, letakarva. 
180 fokos előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, tűpróba !!!! Van aki megkeni a tetejét tojással, én nem szoktam. 


Ha  megsült tetejére mázat készítünk: Vagy 2 tábla étcsokit 2 dkg vajjal felolvasztunk, rummal ízesítjük, vagy 5 ek natur kakaót, ízlés szerinti cukorral-kevés vízzel és 10 dkg vajjal öntetet készítünk, és a tészta tetejére egyenleten rácsorgatjuk. Mindig csak annyit szeletelek belőle, amennyit elfogyasztunk. A tepsiből szokott kifogyni!!!!
Ez a recept nagyon hasonlít az én 40 éves receptemhez, amit egy kolléganőtől kaptam. :)
A Tv-paprikából az egyik nagyi receptjét készítettem el!!!! :)


Nagyon szeretjük és nagyon finom!! Jó étvágyat!!! :)
ui: Kicsit vastagabb lett a tésztája, mert keskeny hosszú tepsiben sütöttem, de ezt  a mennyiséget, nagy gáztepsiben érdemes elkészíteni, így vékonyabb és kisebb szeleteket lehet vágni. Jobban mutat!!! :)

4 megjegyzés:

  1. Hát már egy ideje készülök zserbót sütni,de még nem volt rá időm! Így most gondolatban eszek a Tiédből,ami emlékeim szerint isteni finom!!!!

    VálaszTörlés
  2. Csoda jól néz ki,imádom én is, rég nem sütöttem,valahogy feledésbe merült.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Rozi! :) Köszönöm! :) Tényleg dió pucolás közben jutott eszembe, pedig milyen finom és eteti magát. :) Karácsonyra a gyerekeknek fogom majd sütni! :)

      Törlés