Hozzávalók: 60 dkg sima liszt - 35 dkg margarin - csipet só: összemorzsolni
másfél deka élesztőt 1 dl tejben, 3 dkg kristálycukorral felolvasztani
1 egész tojást és 3 sárgáját, fél citrom héját, pici tejföllel gyorsan
összegyúrjuk. Vigyázzunk, hogy a kéztől ne melegedjen fel a tészta!
3 részre vágjuk, és minimum 3 órára a hűtőbe tesszük pihenni!!!
Töltelék: 30 dkg darált diót 25 dkg kristálycukorral és 2 cs. vaníliás cukorral összekeverünk.
Tepsit kibéleljük sütőpapírral. Az egyik tésztát tepsi nagyságúra kinyújtjuk - 37x22 cm - megkenjük bőven baracklekvárral, a dió felét rászórjuk, meglocsoljuk mézzel és a kinyújtott másik tésztával betakarjuk, megkenjük ismét lekvárral, majd dióval, mézet csurgatunk rá és befedjük a harmadik kinyújtott lappal.
Ha van rá módunk hűtőben, 10-15 percig pihentetjük, letakarva.
180 fokos előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, tűpróba !!!! Van aki megkeni a tetejét tojással, én nem szoktam.
Ez a recept nagyon hasonlít az én 40 éves receptemhez, amit egy kolléganőtől kaptam. :)
A Tv-paprikából az egyik nagyi receptjét készítettem el!!!! :)
ui: Kicsit vastagabb lett a tésztája, mert keskeny hosszú tepsiben sütöttem, de ezt a mennyiséget, nagy gáztepsiben érdemes elkészíteni, így vékonyabb és kisebb szeleteket lehet vágni. Jobban mutat!!! :)
Hát már egy ideje készülök zserbót sütni,de még nem volt rá időm! Így most gondolatban eszek a Tiédből,ami emlékeim szerint isteni finom!!!!
VálaszTörlésGondolatban is nagyon finom!!! :)
TörlésCsoda jól néz ki,imádom én is, rég nem sütöttem,valahogy feledésbe merült.
VálaszTörlésSzia Rozi! :) Köszönöm! :) Tényleg dió pucolás közben jutott eszembe, pedig milyen finom és eteti magát. :) Karácsonyra a gyerekeknek fogom majd sütni! :)
Törlés