2012. március 25., vasárnap

Provanszi céklasaláta, túrós-parajjal töltött kirántott palacsinta, majonézes franciasalátával

15db sós palacsinta. /a palacsinta mennyiség igénytől függ/
1 doboz mirelit spenótot felengedés után alaposan lecsepegtetünk, fokhagymás olajon megfuttatjuk.
Sózzuk, borsozzuk.
5 dkg vajon, 5 dkg lisztet megfuttatunk, 4 dl tejjel felengedjük, szerecsendióval,borssal,sóval ízesítve csomómentesre, simára főzzük. Hűtjük. Közben 25 dkg túrót a kihűlt spenóthoz keverünk, ha a besamell is meghűlt, az egészet összedolgozzuk. Ez lesz a töltelék. Kisütünk 12 db vastagabb sós palacsintákat. Megtöltjük a spenótos besamelles-túrós keverékkel. Feltekerjük, hústűvel összetűzzük.  Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsában megforgatjuk, és bő forró olajban pirosra sütjük. Ezt a tölteléket, lasagne töltésére is használhatjuk.
Én csak 8 palacsintát töltöttem meg, mert ez a recept a múlt vasárnap készült, mikor a gyerekek  váratlanul megérkeztek, és ebből ők 7-et megettek mogyoró krémmel. /15 palacsintám lett/

A Provanszi céklasaláta elkészítése:
Megmosunk, majd héjában megfőzünk 60 dkg céklát, és meghámozva, dobókocka alakúra vágjuk.
1 dl olajat megforrósítunk és átsütjük a céklakockákat. Ezután tálba szedjük, még melegen ráreszelünk egy kis fej vöröshagymát, hozzáadunk 1-2 gerezd fokhagymát egy kevés borecettel meglocsoljuk és megsózzuk. Végül az olajat is ráöntjük amiben sült és jégbe hűtjük.
Tálalás előtt megkóstoljuk, mert lehet hogy a cékla magába szívta az ízesítőket és esetleg utána kell sózni. /Ezt a  saláta receptet, nagyon régen még egy kolléganőmtől kaptam/

A franciasalátához: 25 dkg franciasaláta alapot kevés vegetás vízben puhára párolunk. Kihűlés után majonézzel és apróra vágott petrussal összekeverjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.








11 megjegyzés:

  1. Nagyon finomat készítettél,a spenót az örök kedvencem,a céklát is szeretem és egészséges is. Csak a palacsintát valaki megsüthetné helyettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. trollanyu!
      Köszönöm! Én szívesen megsütöm neked a palacsintát, mert én a mosogatást utálom. Persze ez a kijelentés tőlem furcsán hangzik, mert igen precíz mosogató-lány vagyok. De a nem szeretem közé tartozik, ezért inkább megsütnék 100 palacsintát.A spenótért nem vagyok oda, de ez a variáció a túróval bejön. A családban mindenki más imádja a spenótot. A céklát imádom.

      Törlés
    2. Igazolom!!!"Beteges"-en preciz,nem csak a mosogatásban!!!És tényleg megsütne 100 palacsintát,ha kell éjjel is!!!!!:):):):)

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet,és jó sok munka!Szívesen ültem volna az asztalodnál.puszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát az biztos, hogy nem volt rövid az elkészítési idő, de megérte. Ha lesz rá igény, készíthetek, ha megyek! puszi.

      Törlés
  3. Ez istenien hangzik!!! Elsőre merész a túró-paraj kombináció, és a cékláért sem rajongok, de így... És hogy állítólag finom... Imádom a zöldséges- töltött dolgokat, a fr.saláta pedig abszolút kedvenc... Egyszer kipróbálom, köszi a recepteket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilumilu!
      Köszönöm! Nem olyan merész a túró-paraj kombináció, mert nagyon összeillenek, ez nagyon jó párosítás. Próbáld ki, nem fogsz csalódni!:)

      Törlés
  4. Túró, paraj, cékla egy tányéron, jöhet, jöhet!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anazar!
      Ha legközelebb készítek, küldök egy jó adagot, nem fogod megbánni!:)

      Törlés
  5. Istenem! Ez fenséges egy ebéd!
    A céklát különösen kedvelem. A rántott palacsintából is kérek egy párat! Imádom! Imádom!
    Imádooom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juci!
      Köszönöm a lelkesedést, ez jól esik!:) Isteni íze van a rántott palacsintának, én is imádom!:))

      Törlés