2012. március 27., kedd

Újabb Pavlova tortám az unokám kérésére!!!



Ezt a gyönyörűséget, most BARBI receptje alapján készítettem el.

Hozzávalók:
4 db tojásfehérje
25 dkg porcukor
1 evők. kukorica keményítő
1 evők. citromlé
1/2 teásk. vaníliakivonat

Töltelékhez:
4 dl tejszín /Barbinál 2,5 dl/ /nálam 3 dl/
2 dkg porcukor
2 kk. zselatin fix /dr. Otker/
25 dkg eper, v. bármilyen gyümölcs /én kivit, és őszibarack befőttet használtam/

A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjét a citromlével lágy habbá verjük, majd óvatosan elkezdjük evőkanalanként hozzáadagolni a porcukrot /kivéve 1 kanálnyit/, közben folyamatosan verjük tovább a habot, egészen addig amíg olyan kemény, fényessé nem válik, hogy szinte vágni lehet.
Az utolsó kanál cukorhoz hozzákeverjük a keményítőt és a vaníliát, majd lassan vigyázva, hogy a habot össze ne törjük, beleforgatjuk a habanyagba. Én a keményítőt és a vaníliát habverés közben adtam a habhoz.
Sütőpapiros tepsire tettem a tortaformára kivágott másik sütőpapírt, és ráhalmoztam a habot.
A sütőt visszavesszük 110 fokra, én 100-ra, mert a sütöm jobban melegít a kelleténél, majd 60-70 percig sütjük ,vagyis inkább szárítjuk. Én 2 órát szárítottam. Majd résnyire megnyitott sütőajtóval hagytam kihűlésig.

A tejszínt 15 percre a fagyasztóba tenni, majd felverni kemény habbá a zselatin fixszel. / Barbi eperlekvárral megkente és úgy tette rá a habot./  A kihűlt torta tetejére kanalazzuk a habot és kirakjuk a gyümölccsel.
Még mindig isteni!!!!!!!!

10 megjegyzés:

  1. jaj most már kénytelen leszek elkészíteni,mert csorog a nyálam!!!nagyon szép.:):):)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, és készítsd el, mert különben lemaradsz róla!:))

      Törlés
  2. Nagyon szép! Én is szeretném elkészíteni, szerintem imádnám, de sajnos az én sütőmön nincs ilyen alacsony hőfok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla! Köszönöm! Ha a sütődet letudod tenni takarékra, azon ugyanúgy megtudod sütni, fakanál résnyire nyitva hagyod a sütőajtót, 60-70 percre. Sütés után is ott hagyod, - résnyire nyitva hagyott sütőajtóval - , teljesen kihűlni. Nagyon imádnád!!!:):):)

      Törlés
  3. Csak halogatom én is hogy elkészítsem nagyon finom lehet. Guszta!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva! Én több mint négy évig halogattam, mióta láttam a tv-ben Nigella Pavlováját. Azt hittem, nem sikerülhet. De, most, hogy a lányok ilyen bátran nekiestek, nekem is ezt kellett tennem, mert már nagyon izgatta az ízlelőbimbóimat. Szinte hihetetlen, hogy milyen egyszerű és gyors. Semmi faxni. És tényleg 4 tojásból is szép adag lesz.Végül is ugyanazt kell csinálni, mint a mákos vagy túrós sütire a habot, csak kis keményítőt és ecetet, vagy citromlevet teszünk hozzá. Én nem is tudom, miért tartottam tőle ennyire, szinte hihetetlen. Így vagyok a dobostortával. 10 éve készülök.Ez azt jelenti, hogy milyen gyáva vagyok, legalább kísérleteznék. Pedig szoktam. Bocsi, hogy így elnyújtottam mint a rétest, de ha egyszer eszel belőle, véged van!!!:):):)

      Törlés
    2. tücsi,Te gyáva?? Ne nevettess!!!:):):)Senki ne higgye el,még hogy gyáva!!!Soha életében semmiben nem volt gyáva!!!!!Nem hogy egy sütiben!!!Dobtam egy hátast!!

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    4. Na tessék!! Ez az én húgom! Ha kell megvéd, még magammal szemben is. Különben, nekem van a legklasszabb húgom!:):):):)puszi.

      Törlés
    5. Azért töröltem azt a megjegyzést, mert 2x jelent meg.

      Törlés